STREFA INSPIRACJI KOWR NA POLAGRA FOOD 2018

W dniach 8-10 maja br. w Poznaniu odbędzie się coroczne wydarzenie Polagra Food, podczas którego Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa weźmie udział w międzyresortowym stoisku MRiRW (hala 7A, stoisko 1/4). Na części KOWR powstanie Stefa Inspiracji KOWR, której tegoroczny zakres tematyczny będzie obejmował praktyczne wiadomości o tym jak budować markę i sprzedaż z wykorzystaniem różnych kanałów dystrybucji, a także po co i jakie certyfikat jakości żywności warto mieć, by budować wiarygodność swojej oferty.  

Panele dyskusyjne będą miały charakter warsztatowy po to, by w praktyczny sposób przekazać wiedzę i informację od liderów rynku.

 

PLAN PANELI DYSKUSYJNYCH:

 

Program 8-9 maja 2018

WTOREK 8 maja

Otwarcie Strefy Inspiracji KOWR 13:30 – 15:00  panel dyskusyjny

JAK SKUTECZNIE DOCIERAC DO NOWOCZESNEGO KONSUMENTA?

  • Ewa Nazim, PKN Orlen
  • Grzegorz Łapanowski
  • Aleksander Batorski, Fabryka Cukierków  Pszczółka
  • Michał Wiśniewski, KOWR
MODERATOR:  Mariusz Rytel

ŚRODA 9 maja

11:00 – 12:30  panel dyskusyjny

PO CO MI CERTYFIKAT JAKOŚCI?

  • Iwona Kajdan-Zysnarska, Centrum Doradztwa Rolniczego
  • Aleksander Bednarski,
    COBICO Sp. z o.o.
  • Maciej Barton, Polska Ekologia
  • Izabella Byszewska, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
  • Michał Rzytki, MRiRW

13:30 – 15:00 panel dyskusyjny

MAM CERTYFIKAT JAKOŚCI i CO DALEJ?

  • Łukasz Dominiak, Krajowa Rada Drobiarstwa
  • Sylwester Kwiatkowski,
    Zarzeccy Sp. z o.o.
  • Maciej Majewski, Stowarzyszenie Sady Grójeckie
  • Urszula Miazga,
    Zakład Mięsny Smak Górno
  • Waldemar Sochaczewski, KOWR

MODERATOR: Mariusz Rytel

ŚRODA 9 maja

13:00 – 15:00  punkty informacyjno – doradcze

  • COBICO Sp. z o.o.
  • CDR
  • KOWR
  • Polska ekologia (wg ustaleń)
  • Jakość i tradycja (wg ustaleń)

 

 

 

Tematyka paneli:

 

Jak skutecznie docierać do nowoczesnego konsumenta?

Dyskusja, której celem będzie wskazanie małym i średnim przedsiębiorcom oraz producentom żywności kierunku rozwoju poprzez budowanie rozpoznawalności marki, pozycjonowanie produktu oraz wykorzystywanie nowych kanałów dystrybucji.

Dyskusja poparta będzie doświadczeniem firm, których produkty spożywcze podbijają rynek lokalny i zagraniczny, a także informacjami na temat preferencji zakupowowo – kulinarnych Polaków.

Po co mi certyfikat jakości?

Podstawowa wiedza kto może i powinien ubiegać się o certyfikaty jakości, na czym polega przystąpienie do konkretnych systemów jakości, jakie są wymagania dotyczące przystąpienia oraz utrzymania danego znaku.

Dyskusja na temat tego, jak rozpocząć i gdzie skierować pierwsze kroki. Główne hasła:

  • rodzaje certyfikatów, który dla kogo,
  • jak zacząć - do kogo się zwrócić po informacje,
  • koszty, opłaty, dopłaty,
  • korzyści i obowiązki płynące z uzyskania certyfikatu.

Punkty informacyjno – doradcze

Przedstawiciele organizacji biorących udział w panelu oraz przedstawiciele KOWR będą udzielać informacji zainteresowanym osobom obecnym na targach.

Mam certyfikat i co dalej?

Dyskusja poświęcona korzyściom płynącym z uzyskania konkretnego certyfikatu jakości. Dotyczy to zarówno obszaru komunikacji z konsumentami poprzez potwierdzenie wysokiej jakości czy pochodzenia produktu, a także możliwości ubiegania się o środki finansowe na promocję certyfikowanych produktów. Główne hasła dyskusji:

  • wpływ certyfikatu na uwiarygodnienie jakości produktu w ocenie konsumenta,
  • wyższa jakość to wyższa cena - czy konsumenci są w stanie płacić więcej za jakość?
  • różnica w postrzeganiu certyfikowanych i niecertyfikowanych produktów na rynkach zagranicznych,
  • na jakie wsparcie ze strony KOWR mogą liczyć producenci w zakresie uzyskania certyfikatu i promocji certyfikowanych produktów?

Serdecznie zapraszamy!