Polska gęś hitem

W Polsce hodowla drobiu, a zwłaszcza kur, kaczek i gęsi, była zjawiskiem powszechnym. Taki zawsze był krajobraz polskiej wsi. Nawet w najbiedniejszych gospodarstwach trzymano choćby kilka sztuk. Co ciekawe, w naszej kuchni od wieków bardzo popularne były gęsi. Te dorodne ptaki były i są odpowiednie dla tradycyjnych, dużych rodzin oraz na uroczyste przyjęcia. Zgodnie z rytmem natury i zasadą sezonowości produktu spożywano je przede wszystkim jesienią i na początku zimy, w okolicy dnia św. Marcina (11 listopada, dziś Narodowe Święto Niepodległości). Gęsina jest więc popularna na polskich stołach i dzisiaj, gdy w listopadzie wraca do menu restauracji w całym kraju.

Województwo kujawsko-pomorskie jest zagłębiem produkcji gęsiny na krajowy i europejski rynek. Tamtejsi producenci dostarczają rocznie na stoły smakoszy 1,5 tysiąca ton wykwintnego mięsa. Pogłowie gęsi w gospodarstwach hodowlanych i zagrodach w Kujawsko-Pomorskiem to ponad 105 tysięcy sztuk, 80 proc. w rolnych gospodarstwach rodzinnych. To ponad 12 proc. produkcji krajowej. W ubiegłym roku odnotowano znaczny wzrost w tej dziedzinie produkcji mięsnej  – o blisko 40 proc. rok do roku.  

Po gęsinę sięgamy coraz częściej. Polska gęś jest przy tym znaną, zwłaszcza na bardzo wymagającym niemieckim rynku, marką. Polnische Gans oznacza produkt wysokiej jakości, świąteczny i niezwykły. W XIX i na początku XX w.  gdy tereny zachodniej i północnej części Polski były częścią Niemiec, gęsina z tych ziem była znana i popularna w wielu regionach kraju. Niemcy do dzisiaj – tak jak Francuzi – są jej wielkimi wielbicielami. Dla naszych zachodnich sąsiadów polska gęś jest niemal czymś takim jak wino z regionu Bordeaux dla Anglików, którzy po utracie winnic Akwitanii w XV w. nie mogli odżałować smaku wspaniałego trunku, który zdążyli już uznać za swój…

Dumni z polskiej gęsiny staramy się ją promować na całym świecie. Dla przykładu: w ramach bogatego programu towarzyszącego udziałowi  Polski w Wystawie Expo 2017 w Astanie 17 czerwca 2017 r. odbyły się uroczyste obchody Dnia Polaków Kazachstanu. W czasie tego wydarzenia podczas bankietu, połączonego z degustacją tradycyjnych polskich produktów i potraw, wśród dań – obok bigosu, wędzonego łososia i wołowiny wysokiej jakości – królowała oczywiście gęsina z jabłkami.

Gęsina cieszy się opinią mięsa o wybornym smaku, kruchego i delikatnego, to jednak nie wszystkie jej zalety. Mięso ma również walory zdrowotne: zawarte w nim białko jest bardzo łatwo przyswajalne, a tłuszcz należy do najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych, przyczynia się bowiem do redukcji cholesterolu. Gęsina bogata jest w witaminy: A, B1, B2, D, E i PP oraz fosfor, żelazo i magnez. Mięso z gęsi polecane jest w profilaktyce chorób naczyniowo-sercowych, w przypadku zmęczenia i przepracowania.

Smakowite i zdrowe mięso zyskuje na popularności. Warto zatem stawiać na promocję rodzimego mięsa gęsiego i zwiększać jego produkcję. Konsumentom polecamy je na co dzień. Nie tylko od święta.
 
Źródła:
Informacje rzecznika prasowego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego i Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy.
J. Dumanowski, Polska smakuje. Polskie smaki i tradycje kulinarne. KOWR 2017.