#Jakość
JAKOŚĆ W CENTRUM UWAGI, CZYLI „POLSKA SMAKUJE” Z CERTYFIKATEM
Rośnie popularność produktów oznaczonych znakiem systemu jakości żywności. Dla konsumentów coraz istotniejsze są walory smakowe i zdrowotne artykułów rolno-żywnościowych czy tradycyjny sposób ich produkcji. Nabywcy są świadomi, że nadzór nad procesem wytwarzania takich produktów gwarantuje spełnianie przez nie wysokich wymagań określonych standardami systemów jakości żywności.
JAKOŚĆ W CENTRUM UWAGI
Polski konsument już sprawdził: krajowe produkty są lepsze od zagranicznych i znakomicie wpisują się w nowoczesny styl życia. Jak wynika z badań, dla około 70% Polaków wystarczającą zachętą do zakupu danego produktu jest to, że pochodzi on właśnie z Polski. Chcemy nabywać produkty dobrej jakości. A polscy producenci takie wyroby zapewniają. I to coraz częściej certyfikowane w ramach systemów jakości.
Recepta na sukces programów szkolnych, czyli co robić, by dzieci zdrowiej się odżywiały
Realizowane przez Agencję Rynku Rolnego unijne programy szkolne „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole” od lat cieszą się rosnącym zainteresowaniem, zarówno wśród dzieci, szkół, jak i dostawców. Obecnie są stałym elementem codziennego życia tysięcy placówek oświatowych w Polsce, a szczególną popularność zyskały w szkołach podstawowych.
Moda na rolnictwo ekologiczne stała się faktem
Współcześni klienci stawiają producentom żywności coraz większe wymagania. Kupowanie przez konsumentów produktów ekologicznych jest dowodem wzrostu ich świadomości żywieniowej oraz chęcią poprawy jakości życia swojego i bliskich. Szacuje się, że do 2020 r. liczba osób kupujących żywność ekologiczną wzrośnie nawet o połowę.
Biogazownia rolnicza – źródło energii przyjazne dla środowiska
Hodowla zwierząt jest jednym z głównych źródeł zanieczyszczeń środowiska naturalnego. Niewłaściwe magazynowanie oraz zagospodarowywanie odchodów zwierzęcych może doprowadzić do zanieczyszczenia gleby, wód oraz powietrza. Istotną rolę w utylizacji takich pozostałości i odpadów pełnią biogazownie rolnicze.
Realizacja POPŻ w praktyce
Jak wygląda realizacja POPŻ w praktyce? Czy prowadzenie dokumentacji stanowi naprawdę dużą uciążliwość? Co dobrego wnosi do życia ludzi i ich społeczności POPŻ?
Na te i inne pytania oraz wątpliwości dotyczące realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 przez organizacje partnerskie pozwolą odpowiedzieć dwa odcinki serii Chleb, który życie zmienia przygotowane przez Bank Żywności w Lublinie w ramach działań informacyjno-promocyjnych POPŻ 2014-2020 w Podprogramie 2016.
Zdrowe i z pomysłem
Bioenergetyka szansą dla obszarów wiejskich
W publikacji, która powstała w ramach zrealizowanego projektu konferencji „Mikroźródła energii odnawialnej jako podstawa energetyki obywatelskiej oraz perspektywy ich rozwoju w Polsce i UE” został zamieszczony artykuł Łukasza Hołubowskiego prezentujący krajowy sektor OZE i zadania Agencji Rynku Rolnego w zakresie monitorowania produkcji biogazu rolniczego oraz energii elektrycznej z biogazu rolniczego, a także rolę ARR jako instytucji monitorującej rynek biokomponentów